Aktualności

Przygotowanie sprawozdań

Przygotowanie sprawozdań

Uzyskane rezultaty zostały opracowane w sprawozdaniach: T1 - Technologia uprawy genotypów jęczmienia o czarnym ziarnie w konwencjonalnym systemie produkcji oraz T2 - Czarne ziarno jęczmienia - charakterystyka jakościowa.

Sprawozdania dostępne tutaj.
Analizy jakościowe ziarna z drugiego sezonu wegetacyjnego

Analizy jakościowe ziarna z drugiego sezonu wegetacyjnego

Pobrane ziarno zostało poddane szczegółowej analizie parametrów jakościowych, w tym ocenie mikrobiologicznej, składu podstawowego, zawartości związków bioaktywnych, zawartości makro- i mikroelementów oraz aktywności przeciwutleniającej.

Ocena aktywności enzymów glebowych

Ocena aktywności enzymów glebowych

W materiale glebowym dokonano analizy laboratoryjnej aktywności enzymów glebowych.

Pobranie prób glebowych po zbiorach

Pobranie prób glebowych po zbiorach

W celu oceny właściwości chemicznych gleby pobrano próby z warstwy ornej.

Artykuł HORYZONT CDR

Artykuł HORYZONT CDR

Promocja operacji obejmowała publikacje materiałów promocyjnych w czasopiśmie branżowym.

Ocena cech fizycznych gleby po zbiorach

Ocena cech fizycznych gleby po zbiorach

Bezpośrednio po zbiorze dokonywano pomiaru cech fizycznych gleby a poszczególnych poletkach technologicznych.

Zbiór ziarna w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Minikowo

Zbiór ziarna w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Minikowo

Podczas zbioru ocenialiśmy plon ziarna i słomy z pól doświadczalnych.

Zbiór jęczmienia Biskupice

Zbiór jęczmienia Biskupice

Zbiór ziarna w obu lokalizacjach doświadczeń dokonano po ustabilizowaniu wilgotności ziarna poniżej 14%.

Ocena zachwaszczenia łanu

Ocena zachwaszczenia łanu

Kompleksowe ocena technologii uprawy obejmowała także wagowa i botaniczna ocenę zachwaszczenia.