Nr. umowy o przyznaniu pomocy
00069.DDD.6509.00162.2022.07
Okres realizacji operacji
10.07.2022 – 31.12.2024
Całkowity budżet operacji
1 620 107,72 PLN
Kwota dofinansowania
1 434 737,00 PLN
Główna lokalizacja realizacji operacji (NUTS3)
Podregion Bydgosko-Toruński
Podregion Kaliski
Dodatkowa lokalizacja realizacji operacji
Podregion Miasto PoznańPodregion Kaliski
Główne korzyści, jakie będą wynikać z zastosowania przewidywanych rezultatów operacji
Planowane jest opracowanie konwencjonalnej, prośrodowiskowej technologii uprawy i uzyskanie ziarna unikatowych genotypów jęczmienia o czarnej okrywie owocowo-nasiennej, o podwyższonej wartości prozdrowotnej, przydatnego do produkcji mąki.
Technologie te w praktyczny sposób przyczynią się do wdrożenia zasad zrównoważonego rozwoju w produkcji rolniczej. Pozyskane ziarno z czarnego jęczmienia wykorzystane zostanie do wytworzenia nowych mieszanek mącznych, o wysokiej wartości prozdrowotnej, które ocenione będą pod kątem przydatności do przetworzenia na nowe produkty zbożowe, w tym typu instant.
Opracowana zostanie promocyjna książka dla dzieci na temat zdrowego żywienia, na którą będą składać się ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych. Konkursy będą obejmowały tematykę związaną ze znaczeniem zbóż w diecie i zdrowiu. Dzięki temu realizacja operacji przyczyni się do zwiększenia świadomości i promocji zasad prawidłowego odżywiania.
Technologie te w praktyczny sposób przyczynią się do wdrożenia zasad zrównoważonego rozwoju w produkcji rolniczej. Pozyskane ziarno z czarnego jęczmienia wykorzystane zostanie do wytworzenia nowych mieszanek mącznych, o wysokiej wartości prozdrowotnej, które ocenione będą pod kątem przydatności do przetworzenia na nowe produkty zbożowe, w tym typu instant.
Opracowana zostanie promocyjna książka dla dzieci na temat zdrowego żywienia, na którą będą składać się ilustracje i teksty wyłonione jako zwycięskie w ramach konkursów szkolnych szkół podstawowych. Konkursy będą obejmowały tematykę związaną ze znaczeniem zbóż w diecie i zdrowiu. Dzięki temu realizacja operacji przyczyni się do zwiększenia świadomości i promocji zasad prawidłowego odżywiania.