Realizacja operacji - etap drugi

Etap drugi

Etap drugi

Kontynuacja doświadczeń polowych.
Ocena towaroznawcza ziarna.
W drugim etapie realizacji projektu kontynuowane są badania polowe oraz laboratoryjne obejmujące ocenę presji agrofagów, analizę stanu środowiska glebowego, pomiar elementów struktury i wielkości plonu ziarna. Prowadzona jest także ocena towaroznawcza ziarna jęczmienia, otrzymanego z różnych warunków uprawy. Badania te realizowane są w Katedrze Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności, Katedrze Chemii i Katedrze Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Obejmują one ocenę: masy tysiąca ziaren, gęstości ziaren, zanieczyszczeń, wilgotności, zapachu (nos elektroniczny) i barwy L*a*b*. Oceniane jest również bezpieczeństwo mikrobiologiczne ziarna, na podstawie: ilości bakterii tlenowych, ilości pleśni oraz obecności mikotoksyn. Ponadto analizowane są parametry ziarna o znaczeniu technologicznym i żywieniowym, w tym: profil aminokwasów, profil kwasów tłuszczowych, zawartość makro i mikroelementów: N, P, K, Mg, Mn, Cu, Zn, Fe, witamin, związków bioaktywnych oraz aktywność przeciwutleniająca.

Ocena elementów struktury plonu w fazie dojrzewania

Zbiór ziarna

Pobranie prób glebowych po zbiorze

Pobranie i przygotowanie prób do oceny

Oznaczanie masy tysiąca ziaren

Analiza zanieczyszczeń mikrobiologicznych ziarna jęczmienia

Oznaczanie pleśni w ziarnie jęczmienia

Działania marketingowe - wizyta w piekarni

Analiza aktywności enzymów glebowych

Promocja operacji - udział w konferencjach