W ścisłych doświadczeniach polowych porównywane są różne technologie uprawy roli: pasowa (strip-till), uproszczona z użyciem kultywatora dłutowego oraz uprawa płużna (kontrola). W każdym gospodarstwie jęczmień uprawiany jest po innym przedplonie.
Pobrane w trakcie wegetacji próby gleby, z trzech różnych lokalizacji doświadczeń polowych były przedmiotem oceny właściwości biochemicznych (aktywność enzymów glebowych).
W daniach 14-15.11.2023 w Łodzi odbył się III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI, organizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Warszawie.
W ramach działań marketingowych zorganizowano wizytę dzieci ze szkoły podstawowej w piekarni. Kolejnym etapem będzie zorganizowanie konkursu i opracowanie książki adresowanej dla dzieci na temat zasad zdrowego żywienia i tematyki operacji związanej z czarnym jęczmieniem.
W drugim etapie operacji oceniono i porównano liczbę mezofilnych bakterii tlenowych w ziarnach jęczmienia czarnego, kapturkowego i zwyczajnego pozyskanego z różnych lokalizacji, systemów uprawy i sposobów odżywiania roślin.