Aktualności

Pobranie prób glebowych

Pobranie prób glebowych

W celu oceny dostępności składników pokarmowych w różnych technologiach pobierane są próby gleby przez założeniem doświadczeń i po ich zakończeniu.

Zabiegi uprawy roli

Zabiegi uprawy roli

W ścisłych doświadczeniach polowych porównywane są różne technologie uprawy roli: pasowa (strip-till), uproszczona z użyciem kultywatora dłutowego oraz uprawa płużna (kontrola). W każdym gospodarstwie jęczmień uprawiany jest po innym przedplonie.

Analiza aktywności enzymów glebowych

Analiza aktywności enzymów glebowych

Pobrane w trakcie wegetacji próby gleby, z trzech różnych lokalizacji doświadczeń polowych były przedmiotem oceny właściwości biochemicznych (aktywność enzymów glebowych).

Promocja operacji i jej rezultatów - Seminarium „Chemistry for Agriculture”

Promocja operacji i jej rezultatów - Seminarium „Chemistry for Agriculture”

W dniach 26-29.11.2023, w Karpaczu odbyła się 47 edycja Seminarium Naukowo-Technicznego „Chemistry for Agriculture”.

Promocja operacji i jej rezultatów - III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI

Promocja operacji i jej rezultatów - III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI

W daniach 14-15.11.2023 w Łodzi odbył się III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI, organizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Warszawie.

Działania marketingowe - wizyta w piekarni

Działania marketingowe - wizyta w piekarni

W ramach działań marketingowych zorganizowano wizytę dzieci ze szkoły podstawowej w piekarni. Kolejnym etapem będzie zorganizowanie konkursu i opracowanie książki adresowanej dla dzieci na temat zasad zdrowego żywienia i tematyki operacji związanej z czarnym jęczmieniem.

Oznaczenie pleśni w ziarnie jęczmienia

Oznaczenie pleśni w ziarnie jęczmienia

Oceniono obecność i analizowano ilość pleśni występujących w ziarnie jęczmienia zależnie od systemu uprawy i sposobu odżywiania roślin.

Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego ziarna jęczmienia

Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego ziarna jęczmienia

W drugim etapie operacji oceniono i porównano liczbę mezofilnych bakterii tlenowych w ziarnach jęczmienia czarnego, kapturkowego i zwyczajnego pozyskanego z różnych lokalizacji, systemów uprawy i sposobów odżywiania roślin.